4 Mar 2014

Acılı kadın, Geyşalar !




   Hepimiz 'Bir Geyşa'nın Anıları' nı duymuş, izlemiş ya da okumuşuzdur.Tabi ki gerçeklik payı olduğu kadar kitapta veya filmde kurgu payı da vardır :) Neden başlığım 'acılı kadın, geyşalar' ?
  
     Maddeleyelim :)
 > Öncelikle küçükşüklerinden 20 yaşlarına kadar çeşitli eğitimlerden geçiyorlar. Dans, enstrüman becerisi, espritüel ve kültürlü bi kişilik, cazibeli olabilme, özel giydikleri ayakkabılarda yürüyebilme (bakınca cidden zor Allah sabır versin ), kıyafetlerinin yani kimonoyu giymeyi öğrenmek gibi bazı temel davranışlar.

> Kimonoyu giymesi de kolay değil. Envai çeşit kumaş, ayrıntı ve dikkat edilmesi gerekilen düğüm şekilleri var onun için Harvard eğitimi gerek bence :)

> Geyşa olurken ki o eğitim döneminde kaldıkları evde de hizmetçi gibi çalışıyorlar gariplerim o evin ismi vardı da unuttum şimdi :)

> Geyşalık demek kendilerini erkekleri eğlendirmeye, onlara uzman olduğunuz konu ve yetenekte memnun edebilmek demektir. Hem para kazanırsınız hem de isim yaparsınız ve yine ne kadar çok isim yaparsanız o kadar çok para kazanırsınız. Sadece yarım saatlik bi sohbet veya çay içmek için bile kucak dolusu para harcarlar.

> Tüm o kazandıkları paranın neredeyse tümü kaldığınız eve ve evin giderlerine harcanır. Çünkü küçüklükten beri aldıkları eğitimle, yedikleri içtikleri ne varsa, kaldıkları her gün için bir borç tutanağı tutulur ve kazandıkları her parayla borçlarını kapatmaya çalışırlar.

> Geyşalar en çok 'danna' nın hayalini kurarlar. Bu ne demek ? Hatırladığım kadarıyla anlatacağım, saçmalamadan umarım :) :) Şimdi bir erkek bir geyşanın dannası olursa onun herşeyini ve bütün sorumluluklarını üstlenmiş olur. Geyşalar bir nevi daimi metres gibi bişey olur diyelim. Tüm borçlarını öder, kalacak yer, yiyecek yemek, giyecek kimono aklınıza ne gelirse danna karşılar. ama arada evlilik yoktur buna dikkat edelim. Yani yine bahtsız yine bahtsız.

      Ben hem kitabı okudum hem de filmi izledim hem de kaç kez. Siz de en azından okumasanız bile kitabı filmini izleyin pişman olmayacaksınız. Kitabı bu ama benim elimdeki daha eski bi basım :

                                                     

 Bu da filmin fragmanı, tıklarsanız izleyebilirsiniz :) Bir Geyşa'nın Anıları  Hepiniz sağlıcakla kalın, bi gün filmi de yazmak istiyorum :)
                                                                                                                         ** Öpüldünüz

0 yorum:

Yorum Gönder