18 Şub 2014

Geleneksel Japon Evleri: MİNKA


   Neden blog için geleneksel Japon evlerini yani Minka' ları  seçtim? Çünkü son iki haftadır bu konuda araştırmalar yapıp duruyorum farklı ve değişik şeyler ortaya çıktıkça ben de paylaşmak istedim. İlk proje dersim için, konsept olarak da  'Japon evleri' ni, Zen felsefesini seçtim. Umarım düzgün bişeyler ortaya çıkarırım :)

    Zen Felsefesi : Eski Budist okulunun Japonca'daki adı Zen. Daha çok meditasyon anlamına geliyor. Çünkü o kadar çok şey yazılmış ki bu terim için okumaktan gözüm yoruldu ve en basite indirgedikten sonra en kapsamlı anlamı meditasyon, herhalde :)
    Fakat Zen, her alanda ve her yerde kullanılan bir akım, uzakdoğu için. Ve beni ilgilendiren kısım; mimariye de yansımış yansımakla kalmamış, Japon mimarısıyle bütünleşmiş. Hala daha Japon evlerini ne kadar modern yaparlarsa yapsınlar o Zen azıcıkta olsa hissediliyor. Dinginlik, ferah, havadar bir ev, sade, gösterişten uzak ve tamamen ihtiyaç duyulan mobilya ve eşyalar dışında fazlalık yok. Uzakdoğu gibi :)
 
  O zaman araştırdığım kadarıyla bir Minka'da(geleneksel japon evi)  olmazsa olmazlarını paylaşayım ^-^

  Tokonoma: 15. yüzyılda evlerde genellikle bir iç bölüm yapılırdı. Bu bölüm sanat eserleri ve çiçek düzenlemelerine ayrılmıştı. Onur ya da sanat köşesi olarak adlandırılır. Bu iç kısıma 'Tokonoma' adı verilir. Bu kısım çoğunlukla oturma odalarına yapılır, sanırım ülkelerine karşı bi saygı göstergesi olarakta kullanılabiliyor. Yanındaki küçük, tatlı dolaplar da bu bölümün vazgeçilmezleri. Tabi ki onların da bir özel adı var ^-^ Üstteki şirin dolabımıza tenbukuro, alttakine ise jibukuro deniliyor. Gördüğünüz gibi burası bir oturma odası ve ne kadar sade, gösterişten uzak :)
                                                                
                                                                      *      *     *
      Fusuma:  Genelde odalar arası geçişin sağlanması için kullanılan sürgü kapı türlerinden biri, diğerini de yazacağım. Fusuma, saydam olmayan kağıt panellerden oluşturulmuş bir kapıdır. Aslında adını üzerindeki doğa,hayvan vb. motiflerden almıştır. Bu motifler 'fusuma' olarak adlandırılıyor. Hemen aşağıdaki fotoğraflar da görebiliriz, yukarda da görebilirsiniz kapının alt kısmında hafif renkte dağlar yapılmış.



*   *   *
  
Futon
:  Japonlar yüksek yataklarda yatmıyorlar. Zeminle bitişik bi şekilde uyuyorlar. Ah o sırt ağrısı yapmıyor mudur gerçi öyle yatmak daha sağlıklı diye duymuştum ama ben bi gece yerde yatınca mahvoluyorum, neyse konumuza dönelim :) Aslında sadece Japon kültürü değil, uzakdoğunun geneli böyle. Kore dizilerinde de yerde yataklar görüyorum ben hep. Yer yatakları üç bölümden oluşuyor. Yastık; makura, yer döşeği shikibuton, yorgan kakebuton. Pek rahat görünmüyorlar açıkçası ama daha sağlıklı :)


- Bu da farklı bi yatak modeli hem geleneksel hem modern (projemde kullanmak istediğim model de bu :) )

Zabuton: Uzakdoğu'da özellikle Japonya' da çok sık karşılaştığımız şeylerden birisi de ayaksız sandalyeler. Yine ve yine kore dizilerinde görmüşüzdür çoğumuz :) Zabuton sandalyeye verilen ad, mindere ise zaisu deniliyor:


                                                                     *   *   *
Tatami : 
Japonların kesinlikle en vazgeçilmez ev eşyası ----> Tatami. Tatami pirinç kamışlarından örülerek yapılan hasır yer döşemesidir. Bütün odayı onunla kaplarla ve Japon ev büyüklüğü hesaplamalarında tatami kullanılır. Biz mesela 30 m.kare diyorsak onlar 4 tatamilik bi oda atıyorum :) Tatamilerde şu şekilde ;

  Bu kadarlık bilgi yeterli sanırım, japon evlerini konsept olarak kullandığım 1.sınıf projeme buradan ulaşabilirsiniz.
    Öpüldünüz**

0 yorum:

Yorum Gönder