24 Eyl 2014

Samuray cesareti lazım..

 Okul açılmaları, eve çıkmak olayları, dadadadubidu derken blogumu baya bi boşlamışım arkadaşlar. Ama tabi ki kendime çok iyi davranarak dizi ve film dünyasında boğuldum, kendimi hiiiç boşlayamam. 

  Bi anda neden samuray, la vita? diyeceksiniz, demeyin. Bu aralar onun haberi olmasa da, kendimi karısı olarak ilan ettiğim bi samurayın hikayesinden etkilendim.Hikaye dediysem de ; sabah sabah kadın programlarında bi elinde mendil, bi elinde kılıç, çaresizce efendisinin ölümünden sonra hayata nasıl küstüğünü anlatan bir samuray aklınızda canlanıvermesin mümkünse. Hepiniz '47 Ronin' filmini bi yerlerden duymuşsunuzdur ya da en azından bilmeniz gerek, çünkü onun hakkında yazı yazmıştım! Neyse, filmi en az 5 kere izlemişimdir ki hala daha izleyebilirim. Hatta bu yazıyı bitirince bi daha izliyim, gaza geldim. Başroldeki Kai (belki adını başka bişey yapsalar ilgimi çekmezdi.) yani Keanu Reeves rolünün hakkını vererek Japonya vatandaşlığına uygun görülmüştür ki bu tabi benim gözümde. İlk önce samuraylar hakkında bilgi vereyim, Reeves hakkında sonra konuşacağız.


  Başlıyoruz Samurayları  anlama yolculuğumuza. Araştırmalarım sonucunda akılda kalıcı bikaç bilgiyi sizlerle paylaşacağım.

  - Samuray, eski Japonca'da 'hizmet etmek' anlamına gelen 'saburai' dan gelir. Yani ses benzeşe benzeşe samuray halini almış.
  - 'Shogun' bir generallik rütbesidir ki eğer samuray filmlerinde dikkat ettiyseniz bazı askerlere shogun diye seslenilir.
  - Samuraylar, 'buşido' anlayışını öneme almışlardır, bu kelimede 'Savaşın Yolu' anlamına gelir demem odur ki buşido felsefesinde korkunun yeri yoktur, samuraylar ölüm korkusunu yenmiş kişilerdir ve bu anlayış onlara dinginlik kazandırır ve efendiye sadakat sağlar.
 - 9. ve 12. yy arasında samuraylar bir sınıf haline geldi ve iki isimle anılmaya başlandı. İlki samuraylar (şovalye), ikincisi ise buşiler (savaşçı) idi.
 - Samuraylar iki kılıç taşırlar. Uzun kılıç daito-katana, kısa kılıç shoto-wakizashi. Ayrıca tanto adı verilen kısa bıçaklara sahiptirler. Samuraylar çoğunlukla kılıçlarına isim (mei) verirler ve onların ruhu olduğuna inanırlar. Çift kılıç taşımaya ve kullanmaya ise 'daisho' adı verilir.
  - 1605 yılında Japonya'nın gelmiş geçmiş en ünlü samurayı 'Miyamoto Musaşi', savaşçı yetiştirmek adına bir okul bile açmıştır.
  - Efendisiz kalan samuraylar yani roninler zamanla ya isyan ederek öldürüldü ya da kılıçlarıyla seppuku veya harakiri yaparak intihar ettiler.
         Seppuku ya da Harakiri: İç organların dışarı çıkmasını sağlayan bir tür Japon intihar adetidir. Seppuku bi yandan hara-kiri (karnını deşmek) olarak da bilinir. Japoncada harakiri konuşma dilinde, seppuku resmi bir terim olarak kullanılır.

  Şimdi gelelim gönlümün sahibi Keanu Reeves' e. Yukarıda görmüş olduğunuz sahne ' 47 Ronin ' adlı etkileyici filmden. Kai rolüyle, roninlerden birini oynuyor. Ve rolünün hakkını mükemmel vermiş. İlk başlarda Japon olmadığı için samuray sayılmıyor ve itiliyordu ama filmin sonlarına doğru herkeslerin kalbine taht kurdu, benimkine ise kervansaray. İzlemenizi şiddetle tavsiye ediyorum çünkü samuraylara hayran kalıyorsunuz filmden sonra. Sadakat neymiş gösteriyor bize. Güncel hayatımızda ağladığımız ve üzüldüğümüz küçük şeylerin aslında onların yaşadığı hayatın yanında toz tanesi gibi kaldığını hissediyorsunuz. Film izlemek güzeldir, izleyin :)
                                                                                                                                        öpüldünüz**